Bus Conversions dot Com Bulletin Board
December 21, 2014, 10:59:50 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: If you had an Online Subscription: It will not turn yellow, get musty, dusty, and mildewed or fade.
   Home   Help Forum Rules Search Calendar Login Register BCM Home Page Contact BCM  
Pages: 1 2 [All]   Go Down
  Print  
Author Topic: Gen Set shutdown - help  (Read 2999 times)
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« on: October 31, 2009, 05:11:10 AM »

My gen set shut down in the middle of the night.  I have fuel, battery connected to it is questionable.  This morning I added a little water, not sure it needed it.  Oil lever is fine, was just serviced.  The gen set has been running since we departed Winter Haven 48 hours ago.  It's a 8kw Power Tech.

This morning, I connected a known good battery.  When I hit the warm up pre start button, nothing.  When I go to the start postion, all I get in clicking, but the gen does not turn over.

The sun is coming up and it's going to get hot. 

Any suggestions?  Is something telling the gen not to start?  Perhaps a thermal overload or something?

Thanks for the help,


Bill
Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
robertglines1
steam nut
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 4066





Ignore
« Reply #1 on: October 31, 2009, 05:33:52 AM »

the clicking sounds like a bad electrical connection loose terminal .can you check voltage at battery to gen delivery.point?  look for any connection showing being hot.try tightening.try skipping pre heat..that draws alot of current..Why it shuts down..low water....low oil....low voltage...no fuel delivery to unit..(transferr pump or to low of fuel in tank pickup is above bottom of tank)
Logged

Bob@Judy  98 XLE prevost with 3 slides --Home done---last one! SW INdiana
robertglines1
steam nut
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 4066





Ignore
« Reply #2 on: October 31, 2009, 05:39:11 AM »

I didn't add good luck..
Logged

Bob@Judy  98 XLE prevost with 3 slides --Home done---last one! SW INdiana
John316
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 3309

MCI 1995 DL3, DD S60, Allison B500.




Ignore
« Reply #3 on: October 31, 2009, 05:57:39 AM »

Fuse? Starter solenoid (that would not explain the shutdown)?

Otherwise, I don't know.

Hope you can get her fixed. I would assume that you are very confidant that the battery is good.

God bless,

John
Logged

MCI 1995 DL3. DD S60 with a Allison B500.
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #4 on: October 31, 2009, 06:30:21 AM »

Pulled one of my bus batterys out and connected it with jumper cables to the gen.  The click click click, normally would tell me the battery is weak.  This click click click, is VERY strong.

Yesterday, I did notice when both overhead A/C were running, that every now and then, the gen set sounded like it was pulling a heavy load.  More than what I believe to be normal.

I will go out and try it again.

Thanks, Bill
Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
gumpy
Some Assembly Required
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 3353


Slightly modified 1982 MC9


WWW

Ignore
« Reply #5 on: October 31, 2009, 06:40:02 AM »

Sounds like a dead battery.  You said it was questionable.

My Onan does that when the battery gets low. I'm using an old battery out of my decommissioned ranger pu. It's about 8 years old and highly sulfated, but will start the gen 4 or 5 times before I need to recharge it. My Onan didn't come with the alternator option, so I have to charge with a separate charger. I'm going to hook an outlet into the gen side of the transfer switch so the charger will come on automatically when the gen starts up. It will then switch to 2A charge for the duration of the gen run. Or, I may hook up a solenoid to the transfer switch or inverter and tie my 12v converter to the gen battery while my house bank is charging.



I missed your followup post till after I had posted this.

Is it possible you have a short inside the case? Maybe your battery cable connection is shorting to the frame?

How big of a spark did you get when you connected your bus battery to the gen battery?  Big spark indicates high load.

Make sure your AC output breaker is off when you try starting it. 
« Last Edit: October 31, 2009, 06:44:59 AM by gumpy » Logged

Craig Shepard
Located in Minnesquito

http://bus.gumpydog.com - "Some Assembly Required"
robertglines1
steam nut
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 4066





Ignore
« Reply #6 on: October 31, 2009, 06:49:56 AM »

when it clicks do you get power out of the outlet side of the selinoid.you can jump around it.. try hitting the starter with a hammer if it is stuck sometimes it will release...if this works it is just a temporay fix.where are you?
Logged

Bob@Judy  98 XLE prevost with 3 slides --Home done---last one! SW INdiana
luvrbus
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 13131




Ignore
« Reply #7 on: October 31, 2009, 07:01:33 AM »

Bill, check to see if you can turn the engine by hand the end bearing could have siezed causing the problem that is they way they do when going bad loading up and stopping and not starting BTW how many hours on the generator

good luck
Logged

Life is short drink the good wine first
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #8 on: October 31, 2009, 08:31:05 AM »

Thanks for the inputs.  I charge the battery for an hour.  The coach battery that is.  Let me back up,,, went to start the bus, wouldn't start, battery had 11.02 volts.  Charge that battery, started the bus, in order to move to the shade.  Used jumper cables from one side of my bus battery, the gen set started up.  So it was a low battery, not sure why it shut down in the first place.  It's running now with both a/c running full blast.

Since the bus has been in storage, I haven't brought new house batteries.  Been limping along on one old 8D.  Guess I'm replacing that this morning.

Meanwhile, do I dare post the photos from Fantasy Fest, Key West....? 

The first hour on the street Friday night, the only thing that came out of Hyeyong's mouth, was OMG, OMG....!

Bill
Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #9 on: October 31, 2009, 09:51:45 AM »

Looks like the old 8D was the problem.  Guessing it drop below an operating for the gen.  Gen shut down.
New battery on the house side, and all is well again.

Meanwhile, going downtown to take more photos.

Bill
Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
Dreamscape
Dreamscape
Global Moderator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 3322


1968 Silver Eagle Model 01 8V71 Allison 740 #7443


WWW
« Reply #10 on: October 31, 2009, 03:40:31 PM »

Hey Bill,

Now I know why you didn't post any pictures! All I can say is this, enjoy! Grin

I don't think there is a snowball's chance in H*** that I'll ever make that trip!

Glad to hear you're up and running.
Logged

Becky and Paul Lawry, On The Road
Travel Blog - http://dreamscapetravels.wordpress.com/
Bus Blog - http://dreamscapesilvereagle.wordpress.com/
______________________________________________________

Our coach was originally owned by the Dixie Echoes.
belfert
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 5480




Ignore
« Reply #11 on: October 31, 2009, 04:19:46 PM »

Why would a battery with low voltage cause a genset shutdown?  Doesn't the Powertech charge the battery and provide 12 volts to itself while running?

I have a seperate battery for my Powertech genset that is pretty old and the genset still works.
Logged

Brian Elfert - 1995 Dina Viaggio 1000 Series 60/B500 - 75% done but usable - Minneapolis, MN
white-eagle
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1184





Ignore
« Reply #12 on: October 31, 2009, 06:21:44 PM »

i'm with belfert.  i want to know if there is something i'm missing.
when we rebuilt the floors and walls this past summer, we accedently cut the remote cable to the powertech, and had a problem when we pulled the frig also.  so when i tried to start the genset, clik, clik, start.  i thought a bad cable, but after charging, turns out the battery was bad, cables in need of cleaning, etc.  New battery, fully charged and all is well.  but it never shut down, even with the marginal battery barely able to start it.
Logged

Tom
1991 Eagle 15 and proud of it.
8V92T, 740, Fulltime working on the road.

Fran was called to a higher duty 12/16/13. I lost my life navigator.
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #13 on: November 01, 2009, 06:17:47 AM »

My Gen Set, does not have an alternator.  I know, doesn't make any sense to me either.  That's how it came, when I bought the bus.  In order to charge the battery that starts the gen I have to use a battery charger.   Roll Eyes

I had turn the battery charter off, (the 8D), which was questionable anyway.  Took 12 or so hours, but the 8D took a dive.  When it drop below a certain voltage, the gen set shut down.   I actually was under the believe that the gen set would run without any battery.  Now I'm thinking that is not the case.  Of course I don't have my manuals with me, so I'm guessing.

On top of that, the last three days here in Key West, we've been partaking in a lot of "refreshments".  Brain cells are dying.

Bill
« Last Edit: November 02, 2009, 06:56:02 AM by HighTechRedneck » Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
paul102a3
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 191




Ignore
« Reply #14 on: November 01, 2009, 07:03:28 AM »

Bill,

You need to enough voltage/amperage for the start/stop solenoid to stay energized. I would guess you charge the battery, the genset runs until the battery loses it's charge and the start/stop solenoid trips shutting down the genset.

My genset does not have an alternator either. I do have a dedicated 12 volt charger that that runs off the 120 volts to keep the genset battery charged and the DD has a separate 12 volt alternator driven from the radiator blower to keep a charge in the genset battery when to DD is running.

Welcome back.

Paul

Logged

2001 Prevost XL II
belfert
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 5480




Ignore
« Reply #15 on: November 01, 2009, 01:03:29 PM »

I assumed Bill's Powertech would have an alternator like mine.  At least I assume mine does.  I have never charged my generator battery so it must get charged by the generator.
Logged

Brian Elfert - 1995 Dina Viaggio 1000 Series 60/B500 - 75% done but usable - Minneapolis, MN
JackConrad
Orange Blossom Special II
Global Moderator
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 4447


73' MC-8 8V71/HT740 Southwest Florida


WWW
« Reply #16 on: November 01, 2009, 02:16:48 PM »

Our PowerTech Generator requires 12 volt power to keep the engine shutdown solenoid from shutting off the fuel.  This solenoid is controlled by relays (which also require 12 volt power).  Our generator does have a small alternator, although I have seen PowerTech models without an alternator, but I believe they have a low amperage 12 volt output from the generator head (not sure, I would have to check my manuals).  Jack
Logged

Growing Older Is Mandatory, Growing Up Is Optional
Arcadia, Florida, When we are home
http://s682.photobucket.com/albums/vv186/OBS-JC/
NewbeeMC9
NewbeeMC9
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1167


1981 MC9 8V71, HT 740




Ignore
« Reply #17 on: November 01, 2009, 06:34:25 PM »


Nice campfire girl Shocked
Logged

It's all fun and games til someone gets hurt. Wink
bobsw
Jr. Member
**
Offline Offline

Posts: 90




Ignore
« Reply #18 on: November 01, 2009, 08:46:51 PM »

looks like a heck of a good time I don't think I would have even tried to diagnose the problem untill fantasty fest was over.
Logged

73 MCI-7
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #19 on: November 02, 2009, 03:55:35 AM »

I have lots of photos of Gator and Bulldog fans, pirates, witches, etc.  The problem is I'm may get kicked off the board for posting them.  Heck, we could call it art work.  Now they would kick me off, for posting beautiful artwork.  When I die I want to come back to life as a airbrush artist in Key West.

Ok, here's more ART...

Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #20 on: November 02, 2009, 03:59:50 AM »

oophs,,,

Forgot the art...

Moderator Edit:  While body painting seems to satisfy some definitions of covering the body from a legal standpoint,Here on the forum it probably is better if you do it as Newbee MC9 suggests and post links with a note about the content so that those that want to see them can.  They do somewhat cross the line for this board.
« Last Edit: November 02, 2009, 07:01:04 AM by HighTechRedneck » Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
NewbeeMC9
NewbeeMC9
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1167


1981 MC9 8V71, HT 740




Ignore
« Reply #21 on: November 02, 2009, 04:30:34 AM »


Yeah, they probably belong on the Bust board Cheesy


Would be better to post on photobucket or something and provide a link.
Logged

It's all fun and games til someone gets hurt. Wink
bevans6
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 4882


1980 MCI MC-5C




Ignore
« Reply #22 on: November 02, 2009, 11:36:50 AM »

May I respectfully suggest that you post a bunch on Photobucket, please and thank you?  I can respect that they cross a line for the board, but I am an enthusiasic admirer of fine art...   Grin   Shocked
Logged

1980 MCI MC-5C, 8V-71T from a M-110 self propelled howitzer
Spicer 8844 4 speed Zen meditation device
Vintage race cars -
1978 Lola T440 Formula Ford
1972 NTM MK-4 B/SR
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #23 on: November 04, 2009, 11:24:51 AM »

Sorry,,,, we've been busted.... They made me do it..... Embarrassed

No more art work....

Bill
Back in Tampa Bay
Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
Kwajdiver
MCI-9 "Kwaj Diver"
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 1155





Ignore
« Reply #24 on: November 04, 2009, 11:33:22 AM »

Here's one of the bus, Hyeyong, me and our new banner.

Bill
Logged

Auburndale, Florida
MCI-9
V-6-92 Detroit, Allison 5 spd auto
Kwajalein Atoll, RMI
Pages: 1 2 [All]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!