Bus Conversions dot Com Bulletin Board
August 28, 2014, 08:08:14 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: If you had an E-Mag Subscription: It arrives at least two weeks before the First Class printed magazine.
   Home   Help Forum Rules Search Calendar Login Register BCM Home Page Contact BCM  
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: OneLapper's Trip Report *Updated with Pictures*  (Read 717 times)
OneLapper
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 516



WWW

Ignore
« on: July 25, 2013, 01:01:02 PM »

Trip report….

Stats: Miles driven:  808.  Fuel economy with Toad: 7.375mpg.  Consecutive hours without sleep: 31. Generator run time: 19.9 hours.  Gen fuel used: 10 gallons of diesel.

The list of things to get done for this trip was too long to begin with.  I had months to get ready, but that really boiled down to a month of evenings and two weekends.  That didn’t happen, though.  Try as I might, I couldn’t get anything done with the kids home.  Then the down pipe broke on the commuter TDI at 426k miles after driving through a partially flooded section on the highway.  Then the backup/hobby car fried the alternator.  The rebuilt alternator lasted 42 miles.  Now I’m using the motorcycle to get to work in 95 degree temps while I fix downpipes, alternators, all while working 13 hour days.  That same week I also replaced the front and rear shocks, lower control arms and bushings, ball joints, front wheel bearings, inner and outer tie rods, steering boots, and sway bar bushings on my friend’s car when she only asked me to look at a “noisy” front wheel on her car.
  
Meanwhile the bus isn’t getting ready by itself.  

Since I was at the alternator rebuilding shop several times I decided to have the spare starter rebuilt for the bus.  The one on engine was getting a bit weak.  It took 4 hours to get the old starter out.  (Major Hint: a short 15/16 12 point socket and a wobble extension are required tools for every starter changing 4106 owner).  I put the new starter in and…. It doesn’t work.  At all.  I called the rebuilding shop and oops, they put the wrong solenoid on it.  I asked if they were certain the starter is Counter Clock Wise rotation.  OOOPS.  They don’t know!!!  I bring the pulled starter to them to rebuild.  The next night I pull the newly installed starter and realize something is very wrong.  The solenoid is baked.  Fried.  I left the batteries connected overnight and the bad solenoid took down the start batteries to nothing and the starter was too hot to leave your hand on it for more than 10 seconds!  I put the batteries on charge, switch to the house batteries to the start the engine starts up.  (Advice: install a switch to use the house bank to start the engine in case the start batteries need assistance).  After the engine started I spent a couple hours removing icky fiberglass insulations from the rear deck, taping up every seam and hole with metal tape, cutting and fitting 1” metal filmed foam insulation inside the deck where the insulation was.  Ok, good.  Progress.  What should have taken 2 hours actually took 3 nights.

Since it’s been in the mid 90’s for last two weeks I decided it was most important to install the generator so we can run the two roof AC units over the road.  I have been collecting all the parts for a while.  The install went relatively smoothly and my measurements were spot on.  I needed to fabricate some fancy exhaust solutions due to the close proximity of the water lines, battery cables, fuel lines, etc.  I used 1.5” pipes and elbows.  I was stuck using a 2” muffler, no one had a 1.5” muffler in stock.  I had wired the generator for 240v and used it at my house during the last couple of major storms.  Ran everything in the house perfectly.  After I figured out a way to bleed the coolant (remote mounted radiator) the generator would not run both AC units!  One on each leg, each leg showing 126v, when the first AC would start the second leg would drop to 60-89 volts.  If I started both AC units at the same time, it worked fine until one AC cycled.   I decided to rewire the generator head to 120v.  I needed to move wires around in the circuit breaker panel to use one hot leg.  Everything worked fine on 120v, both ACs, inverter, fridge, etc.  Good to go.  Pulled 19.9 amps with both ACs running.  





At this point I had taken a 4 hour nap over last 44 hours and I was ready to leave at 11pm.  I started the generator, fired up the AC units, hit the starter button and “click click click”.  No running engine.  I measure the battery voltage at 13.3vdc.  What??  I have Karin crank the engine and I measure the switched side of the solenoid; 2.7vdc.  I remove the battery cables, clean all connectors, tighten posts, re-clean cables, etc.  No start.  I look for the hydrometer to check the start batteries.  It’s broken.  I finally remembered that I can start the engine off the house batteries.  I flip the switch, hit the starter, she starts up.  Good enough, she starts on the house batteries.  At this point is 3am.  We connect the car dolly, load up the Jetta, FORGET to put the pin in the dolly pivot.  We pull out of the driveway at 3:30am and realize something is way wrong!  The dolly ramps tilt back on the first hill and drags on the road making up for Fourth of July fireworks I missed!  I stop the bus at 3:34am, unload the Jetta, drive back to the house, find the forgotten pin, drive back to the bus, re-load the Jetta, install the pin and hit the road at 3:48am.  We make it to the highway at 4:42am, shift into fourth and hammer down!  We pull into our camp site in Lancaster PA at 12pm, a full 18 hours later than planned.  At this point I’ve been up 31 hours straight.  I walk off the bus and my camp buddy hands me a cold beer.  That was a well earned beer if I say so myself.



A little about 8V71 oil levels; over the last few weeks there was a thread here on the proper oil levels for these engines.  I check my oil level after the engine has sat for at least 30 minutes.  The issue I’ve had after installing the new engine is that it gets hot, oil pressure goes down, from there it cycles up and down every hill I hit.  Sometimes oil pressure is as low as 35 psi on the hills.  After a good few hours the inside back of the bus is extremely hot.  The area over the engine radiates heat for hours and hours, heating up the bus.  This trip I added oil to about 1-1.5” inches over the full mark on the dip stick.  Temps ran 180-185 degrees and oil pressure 50-55psi!  Temps were the low 90s outside.  Success!!!  All this time I was running too little oil in the engine.  I assume as the oil pressure drops, the torus fan drive slows down, the engine get hot.  Since there was almost no oil on the back of the bus and Jetta, I’m guessing there wasn’t too much oil in it.  For this particular engine it seems like 8 to 8.5 gallons of engine oil is the trick.  After 7-8 hours on the road the inside back of the bus wasn’t even warm!  The cooler engine temps and added insulation made a huge improvement in general comfort.

Repairs;  the only repair needed was to the generator.  The gen died just as I pulled into the campsite.  I noticed the voltage was around 10.5vdc.  The alternator on the gen died and the radiator fan pulled down the battery to the point the run solenoid shut off.  I wired the bus batteries into the generator DC system and problem solved.  I replaced one ground cable on the generator that was showing 44 ohms when it was running and 5 ohms when shut off.  That was weird but easy to fix.

I'll post a thread on the generator install......
« Last Edit: July 25, 2013, 07:00:51 PM by OneLapper » Logged

OneLapper
1964 PD4106-2853
www.markdavia.com
bansil
Full Member
***
Offline Offline

Posts: 201





Ignore
« Reply #1 on: July 25, 2013, 01:10:33 PM »

 Shocked

wow glad it worked out for you
Logged

Doug
Mnt City TN
 Member of:
pabusnut
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 305


P8M4905A-333 former MK&O lines #731




Ignore
« Reply #2 on: July 25, 2013, 03:00:56 PM »

Mark,

Sounds like my trips!  I'm in York--across the river--if you need anything

Is that SS Steel used to support the generator?
I am itching to get back working on my bus after knee surgery last Wednesday, and my generator install is one of the things on my list I still need to do to have over-the-road A/C.  SOMEBODY in the family says it is a necessity, or she will drive in the toad behind me!

Steve Toomey
PAbusnut (717-nine-six-8**57six-0)
Logged

Steve Toomey
PAbusnut
OneLapper
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 516



WWW

Ignore
« Reply #3 on: July 25, 2013, 03:28:08 PM »

Mark,

Sounds like my trips!  I'm in York--across the river--if you need anything

Is that SS Steel used to support the generator?
I am itching to get back working on my bus after knee surgery last Wednesday, and my generator install is one of the things on my list I still need to do to have over-the-road A/C.  SOMEBODY in the family says it is a necessity, or she will drive in the toad behind me!

Steve Toomey
PAbusnut (717-nine-six-8**57six-0)

Hey Steve!  Yes, last summer we drove down to Chincoteague Island without AC.  "Never Again" was the collective consensus.  So... never again.  The Toad was fall back plan, too, but with 6 kids two were going to need to rotate! 

I used aluminum, 4043 I think.  I used 60 self tapping 1/4-20 SS hex screws to anchor the plates to the far side.  It's extremely overbuilt.  That must be the endurance racer in me......
Logged

OneLapper
1964 PD4106-2853
www.markdavia.com
pabusnut
Sr. Member
****
Offline Offline

Posts: 305


P8M4905A-333 former MK&O lines #731




Ignore
« Reply #4 on: July 25, 2013, 03:47:11 PM »

Mark,

So i should be OK with 2" x 2" x 1/4" steel tubing for the base and 2" x 2" x 1/4" angle for the "cage".  I have a 3cyl Kubota I am mating to a "offshore" 7.5 KW generator head via micro-V belt drive.  The only thing I am scratching my head over is the governor.  I have the ratio set so that the engine is running at the point where it generates the continuous HP required(by the generator head), which is also at almost the peak torque.  I guess I'll just have to hook it up and see what happens with a load on it!

Steve Toomey
PAbusnut
Logged

Steve Toomey
PAbusnut
OneLapper
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 516



WWW

Ignore
« Reply #5 on: July 25, 2013, 04:01:45 PM »

Hmmm.  You'll need to fire that up and test it out.  I would think the Kubota has the correct type of governor if it's specifically for a generator.  Otherwise regulating the RPMs for the proper hertz will be near impossible as loads vary. 
Logged

OneLapper
1964 PD4106-2853
www.markdavia.com
Seangie
www.herdofturtles.org
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 849


And We're Off... Like a Herd of Turtles


WWW

Ignore
« Reply #6 on: July 26, 2013, 03:15:36 PM »

Mark,

That sounds like the bus lover in all of us.  Hardcore, won't quit, gonna make it work if it takes all night!

Awesome that you were able to get to camp.  A well earned beer indeed.

Look forward to hearing more stories.  We are fulltiming now and have lots of bus stuff to catch up on.

This is a great motivator!

Thanks for the post.

-Sean

www.herdofturtles.org
1984 Eagle Model 10S
Logged

'Cause you know we,
we live in a van (Eagle 10 Suburban)
Driving through the night
To that old promised land'
OneLapper
Hero Member
*****
Offline Offline

Posts: 516



WWW

Ignore
« Reply #7 on: July 27, 2013, 08:04:59 AM »

Hey Sean!

I keep up with your blog!   Glad to hear things are going well for you guys.  I'll give you a call soon!
Logged

OneLapper
1964 PD4106-2853
www.markdavia.com
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2013, Simple Machines Valid XHTML 1.0! Valid CSS!